Güneydoğu Asya'nın tarım ülkesi, tarihin en eski yerleşimlerinden, motosikletleri, koni şapkası ve savaşı ile meşhur: Việt Nam.
Türk vatandaşlarının ülkeye giriş için vize alması gerekiyor. Genelde kafaları karıştıran mesele ülkeye girişte vize alınıp alınmadığı. Kapıda vize alabilmek için Vietnam Göçmenlik Ofisinden temin edilecek vize onay mektubu ile başvurmak gerekiyor. Bunun için ise Vietnam'daki bir tur şirketiyle anlaşıp pasaportun fotoğraflı sayfasının, gidiş-dönüş uçak biletinin ve otel rezervasyonun fotokopisinin ilgili kişiye e-posta ile gönderilmesi gerekiyor. 7-10 gün içerisinde acente göçmenlik ofisinden alınmış, belirtilen tarihler arasında ülkeye girebilir yazısının taratılmış halini yine e-posta üzerinden geri gönderiyor. Bu işlem için kişi başı 60-70 dolar aralığında bir ücret ödemek gerekiyor. Acente bu ücreti işlem öncesinde veya sonrasında talep edebiliyor. Artık bu belge ile havaalanından vize alınabiliyor. Belgenin çıktısı, 2 adet fotoğraf, uçakta doldurulan form ve kişi başı 25 dolar ücret karşılığında kapıda vize alma işlemi 30 dakika gibi bir süre sonunda tamamlanıyor.
Joymark Travel'dan Diem (diem[at]joymarktravel.com) Türkler tarafından en çok tercih edilen kişilerden. E-posta üzerinden iletişime geçildiğinde gerekli bilgilendirmeleri yapıyor, ek indirim uyguluyor ve belge ücretinin ülkeye girdikten sonra Hanoi veya Ho Chi Minh'deki ofislerine elden verilebileceğini belirtiyor.
Göçmenlik ofisinden alınmış belge sonrasında kapıda vize almak yerine bu belgenin çıktısı, iki adet fotoğraf, vize ücreti ve pasaportun kendisi Ankara'daki Vietnam Konsolosluğuna postalanarak vize alma işlemi de yapılabiliyor. Bu yöntem kapıda 25 dolara vize almaktan biraz daha maliyetli ve uzun bir süreç. Detaylı bilgi için konsolosluktaki kişilerle iletişime geçilebilir.
Yabancı bir acenteyle uğraşmak istemeyenler, bir Türk firmasından da vize işlemlerini daha pahalıya da olsa halledebilirler.
Türkiye'den Hanoi ve Ho Chi Minh şehirlerine aktarmalı/aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Uçuş yaklaşık 10 saat sürüyor. Aktarmalı uçuş öncesinde eğer vize isteyen bir ara ülkeden aktarma yapılacaksa İstanbul'daki görevliye dönüş uçak biletini de göstermek gerekiyor.
Vietnam'ın en meşhur şehirleri : Hanoi, Ha Long, Hoi An, Hue, Danang ve Ho Chi Minh City. Başkent Hanoi, ülkenin kuzeyinin en merkezi noktası. Buraya çok uzak olmayan, deniz kenarındaki cennet Ha Long Bay turistlerin gözde yerlerinden. Eski imparatorluk başkenti Hue tarihi yapılar açısından görülmesi gereken bir şehir. Danang orta Vietnam'daki en kalabalık bölgesi, Ho Chi Minh City de güneyin en turistik kısmı. Ülke, dünya pirinç üretiminde de önemli bir yere sahip. Bu nedenle çok sayıda pirinç tarlaları yer alıyor ve yüksek kesimlerdeki bu tarlalar da turistlerin uğrak noktaları arasında. Sa Pa, en bilinenlerinden. Gezi rotası oluştururken Hanoi gidiş, Ho Chi Minh City dönüş (veya tam tersi) şeklinde uçak bileti almak daha ekonomik olacaktır.
Ülkenin para birimi Dong. Yaklaşık 6,000 dong 1 Türk Lirasına denk geliyor. Dolar götürüp şehirlerdeki exchange ofislerden para bozdurmak en uygunu. Kredi kartı da çoğu yerde geçiyor. Ülkede Trafik sağdan. Otellerdeki prizler de genellikle ülkemizdeki fişlerle uyumlu. Yine de gerektiği durumlarda A/B/G tipi dönüştürücü temin etmekte fayda var.
Ülkde 95 milyon civarında insan yaşıyor. Halkın yarısından fazlası budist. Latin harfleriyle yazılan Vietnamca (Vietçe) ülkenin resmi dili.
Ülkenin ana yemeğini pirinç ve pirinç mamulleri oluşturuyor. Ayrıca noodle çorbaları meşhur. Phở, genellikle sabahları içilen çorbalarının adı. Çok farklı türde yapılışına rastlamak mümkün. Pirinç, sebze ve bazen domuz etinin rulolanmasıyla yapılan spring roll (gỏi cuốn) atıştırma için oldukça lezzetli. Ülkede tropikal iklim olması sebebiyle bizde pek sık rastlanmayan meyveler yer alıyor. Passion fruit, jackfruit, rambutan, durian, dragon fruit, papaya bunlardan bazıları. Yılan şarabı (rượu rắn) adlı ilginç ve pahalı bir içecekleri var. Bunun dışında Saigon, 333, Hanoi, Tiger en bilinen biraları ve oldukça ucuzlar (fiyatları 20 - 30 bin Dong arasında değişiyor, hatta açık biralar 5 - 7 bin Dong arasında). Kahvesi de oldukça popüler. Özellikle kuzey kısımlarında bulunabilen egg coffee (cà phê trứng), kahveyle yumurtayı birleştiren ilginç bir içecek.
Şehirlerde akıl almaz bir motosiklet yoğunluğu bulunuyor. Yollarda karşıdan karşıya geçmek ilk bakışta neredeyse imkansız görünüyor ancak birkaç kez diğer yayaları takip edince bu duruma alışılıyor. Motosiklet yoğunluğunun azalmasını beklemek yerine aralarına dalmak en pratik yöntem. Hepsi de yayaların geçişlerinde öncelik tanıyor. Şehir içinde ulaşım için otobüs ve taksi haricinde bu motorlar taksi olarak kullanılabilir. Şehirler arası motosiklet kiralamak da ulaşım için bir alternatif.
Ülke, palmiye yapraklarından yapılan geleneksel koni şapkasıyla da meşhur. Pirinç tarlalarında çalışan insanların güneş ve yağmurdan etkilenmemeleri için giydikleri bu şapka (nón lá) günümüzde de bazı yereller ve belediye çalışanları tarafından şehir içinde gündelik hayatta giyilmeye devam ediyor.
Vietnam eski tarihte uzun yıllar boyunca Çin egemenliği altında kalmış bir ülke. Sonrasında özgürlüğüne kavuşsa da 19. yüzyılda Fransız sömürgesi olmuş, daha sonra Japonya tarafından işgal edilmiş. 2. Dünya savaşı sonrasında Komünist lider Ho Chi Minh öncülüğünde bağımsızlığı kazanmış, tekrar birleşmek üzere Kuzey ve Güney olarak iki kısıma ayrılmış. Kuzeyde Çin'in, güneyde Amerika'nın desteklemeleriyle Vietnam Savaşı meydana gelmiş. Coğrafyasına yabancı oldukları bu ülkede, Vietnamlıların zekice uyguladıkları gerilla taktikleri de eklenince Amerika'nın büyük hüsran yaşayıp çekilmesinin ardından iki bölge birleşerek ülke Hanoi başkent olacak şekilde bağımsızlığını kazanmış. Başarılarından dolayı da güney kısmın başkenti Saigon'un ismi, birleşmeyi göremeden hayatını kaybetmiş olan kahramanları anısına Ho Chi Minh City olarak değiştirilmiş. Ülke günümüzde tek yasal parti olan Vietnam Komünist Partisi tarafından yönetiliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder